Monique Joos

WECHELDERZANDE - BELGIUM

Geschiedenis

Werd gebruikt in Engeland, midden 19e eeuw, om de jachtopzieners van de grote Engelse landeigendommen bij te staan, bij hun nachtelijke rondes om de stropers te pakken. Andere benaming voor Bullmastiff "Night Keepers Dog". De hond moest de jachtopziener verdedigen, stropers stoppen (niet molesteren). In de eerste instantie werd een vechthond type bulldog gebruikt maar deze hond was te fel en liet niet voldoende over van de stroper om hem alsnog te kunnen ophangen. (Op stropen stond de doodstraf in Engeland). Het Mastiff type voldeed beter maar deze zag het nut er niet van in om een stroper die toch al wegliep te achterhalen... Een kruising van 60% Mastiff en 40% Bulldog voldeed perfect aan de verwachtingen. De Night Keepers hadden een grote, sterke waakzame hond met aandacht voor zijn baas nodig, die weinig blafte, ongevoelig voor fysieke prikkels was en toch zeer beweeglijk bleef. Hij moest voldoende wegen om de stropers omver te werpen en vast te houden, maar met een hoge bijtdrempel.

Eigenschappen en nuttige info over de Bullmastiff

(geschreven door Monique Joos - Bullmastiffs of the Bumble Barns)

<--- De Bullmastiff is ontstaan uit 40% Bulldog en 60% Mastiff.

Een foto uit 1912 (dochter van een jachtopziener) --->

Aanleg

Waak- en verdedigingshond behorende tot de rasgroep 2 Mollossers.

 

Grootte en algemeen voorkomen
-Schofthoogte reuen : tussen  63.5 cm en 68.5 cm - gewicht 50 kg / 60 kg

-Schofthoogte teven : tussen 61 cm en 66 cm - gewicht 41 kg / 50 kg

-Gebit : tanggebit of lichte onder voorbeet.

-Forse atletische hond, met "Will to Please", dient kracht uit te stralen, heeft een droge bespiering dus wel massa maar niet log.

 

Vacht en kleur

De vacht is kort in alle nuances van blond (zandkleurig) tot rood, maar kleuren dienen helder te zijn zonder zwarte schaduw op borst, poten of staartpunt of getijgerd rood gestroomd (brindle)  of getijgerd zandkleurig gestroomd. Kleine witte vlek (max. van +/-  3 cm) op borst is toegestaan. Zwarte snuit is essentieel, opkleurend vlakbij de ogen. Donker masker rond ogen . De oren zijn klein en donkerder van kleur dan lichaam en sluiten aan tegen de wangen.

Fawn sand

Fawn red

Mahonie gestroomd

Gestroomd

Verzorging

Minimale verzorging nodig. Een borstelbeurt per week met rubber handschoen en een finishing touch met zeemvel is voldoende. Tijdens de rui iets vaker borstelen en enkele malen uitkammen met roskam of warm bad.

 

Aard - karakter

Bovengemiddeld praktisch intelligent, is de enige Mollosser die zeer mensgericht is, duidelijke "Will to please". Mensagressief gedrag is bij Bullmastiff’s een zeldzaamheid als dit al zou voorkomen is het voor 99% de schuld van de eigenaar. Opgewekt, zelfzeker, vriendelijk, alert en toegewijd aan zijn gezin. Blaft weinig en heeft weinig jachtinstinct. Heeft een hoge bijtdrempel en is zeer rustig in huis. Reuen hebben wel aanleg tot dominantie tegenover andere dominante honden.

 

Opvoeding

De bullmastiff heeft een consequente liefdevolle opvoeding nodig. De beloning’s methode werkt het best (prijzen, voer) Altijd positief trainen en dus geen negatieve motivering (ongevoelig voor fysieke prikkels) . Heeft wel het gezelschap van zijn baas en familie nodig, de combinatie van afzondering en harde aanpak kan bij deze hond onvoorspelbare karaktertrekken naar boven brengen. GEEN KENNELHOND.

 

Sociale aanleg

Kan mits een goede socialisatie goed overweg met andere huisdieren van het gezin en is een echte kindervriend (kan wel wat onstuimig zijn). Is dominant, vooral reuen, tegenover soortgenoten. Een goede puppy en jeugdcursus is essentieel.

Beweging

Een tuin in combinatie met een flinke wandeling is voldoende. Dit is echter geen must, wanneer je een dag geen tijd hebt doet hij hier niet moeilijk over.

 

 Tel. +32 (0)3 663 07 46     Gsm. +32 (0)499766181

FOLLOW  US

bullmastiff.joos@telenet.be